Wijngaard Den Eeckhout

Wijngaard gelegen op de Houwaartse berg. Nieuwe aanplant in 2015 en 2016. Oude wijngaard waarvan de oudste stokken in 1975 aangeplant zijn. Biodiversiteit door aanleg van een poel, bloemenweide en waterzuivering.

Perceelsgrenzen wijndomein Den Eeckhout

Biologisch evenwicht

In de rijen en links en rechts naast de rijen hebben we een zwarte strook die we mechanisch gaan schoffelen. We gebruiken geen herbiciden in onze wijngaard.
Voordeel schoffelen: de bovenste laag ligt los, bij extreme droogte wordt onze ijzerhoudende zandleemgrond steenhard en droogt deze uit. Bij schoffelen droogt de grond onder de losse laag niet uit, de capillaire werking wordt onderbroken! Mijn grootvader vertelde me vroeger altijd: 1x hakken of schoffelen = 2x gieten ;-))

Het gebruik van pesticiden proberen we maximaal te weren. Indien we monitoren dat er een plaag op handen is zullen we genoodzaakt zijn met pesticiden te gebruiken. We streven er eigenlijk naar om een biologisch evenwicht te verkrijgen en dienen van de wijngaard een aangename verblijfplaats te maken voor nuttige insecten. Onze bloemenweide in het midden van de wijngaard draagt hier zijn steentje bij.

Geïntegreerde gewasbescherming (ook IPM, Integrated Pest Management genoemd) dit betekent bewust omgaan met gewasbeschermingsmiddelen. Om aan de IPM normen te voldoen hebben wij een bloemenweide aangelegd. Zo hebben wij een spuitvrije bufferzonde van 7 m langs de waterzuivering die midden door ons domein loopt. De bloemenweide dient om insecten oa de bedreigde solitaire bijen aan te trekken, deze bijen kunnen terecht in één van de bijenhotels.

De plaatselijke torenvalk kan op zijn rustpaal de wijngaard overschouwen en er is een uilenkast voorzien.

Wijngaard Den Eeckhout met bloemenweide
De bloemenweide - Foto 22/09/2016

In samenwerking met het Regionaal Landschap Noord-Hageland werd een poel aangelegd. Deze poel is een voortplantingsplaats voor kikkers, padden, salamanders en vormt een belangrijke verblijfplaats voor libellen, juffers en andere waterdiertjes. Bovendien trekt ze planten aan die nergens anders in het landschap voorkomen. Onze poel zorgt ervoor dat bij een hevige regenbui het water van de helling opgevangen wordt en niet gewoon naar beneden stroomt. Heerlijk is het om dag na dag te kunnen genieten van dieren en planten die op het ritme van de seizoenen steeds weer iets anders te bieden hebben

Wijngaard met poel aangelegd
Poel aangelegd in samenwerking met het Regionaal Landschap Noord-Hageland - Foto 27/05/2016